Arbetar du som lastbilschaufför så kanske du redan är medveten om vilka risker det finns ute efter vägarna. Så denna artikel kanske riktar sig till de som funderar på yrket och om de ska bli just chaufför av lastbil. Oavsett om du är den som arbetat under många år eller är ny i gemet så kan det vara bra med repetition.

Säkerheten är något som alltid ska gå i första hand. Kör du stora tunga fordon så måste man veta vad man håller på med. Man får inte vara slarvig utan alltid vara medveten om de risker som finns. Därför så är det en fördel att läsa på om detta. Att vara ute på vägarna kan innebära att man kommer först till en olycksplats. Har man kunskaper inom Första Hjälpen och HLR så kan detta innebära att man räddar liv. Ring dock alltid 112 först innan du sätter igång med HLR eller annat. Skapa dig en bild över läget och vilka som bäst behöver hjälp.

Stanna kvar vid olycksplatsen till ambulans och andra inom räddningstjänst kommer och tar över. Berätta för personalen vad du har gjort och annat som de kan behöva veta om situationen. Du kan snart vara på väg igen på din resa med din lastbil. Om du har första hjälpen i din lastbil så kan du få användning för denna i olika lägen. Det behöver inte alltid vara så farligt utan det kan räcka att du själv skadat dig på något sätt i arbetet och behöver lägga om ett mindre sår.